4. rész | Milliárdos kincseink

Mindannyiunkban ott lapul a gyűjtő, közösen pedig óriási kincsekre tehetünk szert. Múzeumok és képtárak őrzik azokat a felbecsülhetlen értékű tárgyakat, amik a kultúránk alapjait jelentik. A darabokért sokszor országok versenyeznek egymással, gyakran jóval nagyobb összegekkel, mint amit egy-egy magángyűjtő elképzelhet. Hogyan került a Seuso-kincs a Nemzeti Múzeumba? Milyen rafinált megoldásokkal sikerült pénzt szerezni száz éve legendás gyűjtemények megvásárlásához? És honnan tudja egy kortárs múzeum, hogy a most vásárolt szerzők évek múlva is értékesek lesznek-e? Ezeknek jár utána a Minden pénzt megér következő részében Veiszer Alinda.

Nézd a műsort a Spektrum Home-on szombaton és vasárnap, vagy keresd a teljes adásokat a Vimeo On Demandon!

Extra tartalmak

A világ összes pénzét el lehet erre költeni

Varga Benedek a Nemzeti Múzeum igazgatója beszél arról, hogyan és honnan találnak újabb tárgyakra és mik kerülhetnek be a múzeumba. Vajon honnan szereznek ehhez forrásokat? Mi alapján dől el, hogy valaminek helye van-e egy országos gyűjteményben, vagy nincs? Vajon megérte a Seuso-kincsért fizetett több milliárdos összeg?

Pergamenre írt kincsek

Mátyás király korvináit féltve őrzi az Országos Széchényi Könyvtár. Már saját korukban is egy-egy villaépületét el lehetett volna cserélni egy ilyen kódexet és ma is milliárdokat érnek. Ha egyáltalán felbecsülhető az értékük. Hogy érthetünk hozzá? Miért ilyen értékesek? Az adásból kimaradt extra tartalom itt a videóban, de még több érdekesség a teljes adásban.

A produkció weboldala:
www.mindenpenztmeger.hu

A Brand Factory Kft. és a készítők a weboldalon közzétett tartalommal kapcsolatosan minden jogot fenntartanak.

Minden pénzt megér © 2020